środa, 30 kwietnia 2014

Biszkopt kakaowy z mlecznym kremem i orzechami laskowymi

     
     Czy też macie tak czasem, że chcecie zjeść coś obłędnie, do granic możliwości słodkiego i powodującego, że czujecie kiełkującą próchnicę już w momencie wgryzania się? Ha, wiedziałam! Jeśli jeszcze kiedyś najdzie Was spontaniczna ochota na małe co nieco, poniżej pomysł na zaspokojenie tego głodu, jednak ostrzegam - mimo poziomu słodkości da się zjeść więcej niż mały kawałek ;)

środa, 23 kwietnia 2014

Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi



     Świeże figi to jedne z moich ulubionych owoców. Najlepsze oczywiście w sezonie, który trwa przeraźliwie krótko i jeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne!

niedziela, 20 kwietnia 2014

Sernik karmelowy z wiśniami w syropie

     
     Ostatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu!

Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami


     Jakiś czas temu dostałam w prezencie konfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :)

sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą




     Cudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny!

piątek, 18 kwietnia 2014

Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami


    Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera!


środa, 16 kwietnia 2014

Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie


     Samodzielne pieczenie chleba rzeczywiście dużo zmienia. Odkąd udało mi się z pierwszym bochenkiem, testy poleciały pełną parą i teraz nie wyobrażam sobie kupowania tego sklepowego, kiedy nowych opcji jest tyle ile wyobraźnia nam podpowie. Prędzej więc skończę jako spasiony ludzik Michelin niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym


     Ciasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze!

sobota, 12 kwietnia 2014

Wielkanocny mazurek z masą kajmakową


     Mazurek. Obrzydliwie słodki, zbity, klejący i mega kaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;)

środa, 9 kwietnia 2014

Chleb ziarnisty na zakwasie


     Dziś na blogu nieco inaczej, bo mniej słodko, jednak wciąż piekarnikowo :) Otóż od pewnego czasu walczę z tematem chlebowym - mimo że kilka bochenków zdążyło już wylądować w koszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie!

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Szarlotko-gruszkotka na kruchym cieście


     Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet!

piątek, 4 kwietnia 2014

Trufle figowo-daktylowe z nerkowcami


     Dziś nie będzie wiadra bitej śmietany i wodospadu czekolady. Będzie za to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów: przepyszne trufle z suszonych owoców. Ich ogromną zaletą jest łatwość przygotowania, bo z przepisem poradzą sobie nawet osoby z dwoma lewymi rączkami w kuchni :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...