piątek, 8 listopada 2013

Sernik z mango i spodem z sękacza


     Mango to owoc idealny, bo oprócz tego, że ma niepowtarzalny smak, ma też cudny, optymistyczny kolor. Rzadko używamy go w ciastach, bo ciągle uznaje się go za dosyć egzotyczny, jednak okazuje się, że z polskim sernikosękaczem (powinnam zastrzec tę nazwę :D) wypada świetnie! 

Ciasto:

200 g sękacza
pół kostki masła
500 g zmielonego twarogu
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru z wanilią
pół szklanki cukru

Góra:

dojrzałe mango
pół opakowania śmietany 22%
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżeczki żelatyny
otarta skórka z cytryny

     Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą.

     Twaróg, jajka, cukier, wanilię i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Tutaj można dodać jeszcze jedno mango, jeśli ktoś lubi bardziej intensywne smaki albo nie zdążył zjeść drugiego owocu kupionego do tego ciasta. Masę wylewamy bardzo powoli na ostudzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 40-50 minut z miseczką wody tak jak w tym przepisie.

     3 łyżeczki żelatyny zalewamy połową kubka wody i odstawiamy na 15 minut, dzięki czemu napęcznieje i łatwiej będzie ją wymieszać. Mango miksujemy ze śmietaną i cukrem, po dokładnym rozmieszaniu dodajemy też żelatynę - powinna powstać lekka pianka. Wylewamy na ostudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. 

     Jako że ciasto jest mocno słodkie, najlepiej je spożywać, jak to ktoś kiedyś ujął, w towarzystwie kawy o mocy tysiąca skorpionów :)




A na koniec klasyk, do którego mogę wracać w nieskończoność :)






7 komentarzy:

  1. Już od dawna się szykuję do zrobienia sernika z mango :) Miałam trochę inną koncepcję, ale możliwe, że wypróbuję także Twoją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czekamy na foty jak poszło! :)

      Usuń
  2. Mmm, cudowny :)
    U mnie mango za szybko znika, nigdy nie zdąży wylądować w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego do przygotowania tego ciasta proponuję kupić 4, bo połowę i tak się zje po drodze :D

      Usuń
  3. Należy Ci się 6 za takie ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajny pomysł na spód! no i to mango ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...