poniedziałek, 10 listopada 2014

Torcik cytrynowy


     Jak się komuś zachce tortu to nie ma opcji, żeby zaczekał do urodzin! Rzadko kiedy pieczemy je bez specjalnej okazji, co jest moim zdaniem ogromnym niedopatrzeniem. W wersji cytrynowej, z lekkim kremem na bazie mascarpone i lemon curdem w środku jest cudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku!

Biszkopt (mała blaszka):
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Lemon curd:
4 cytryny
4 jajka
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju

+ 250 g mascarpone 

     Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy, rzucamy na podłogę z wysokości kolan i odstawiamy do wystudzenia.

     Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy jajka, cukier, mąkę i olej, mieszamy trzepaczką aż do połączenia się składników. Garnek z masą wstawiamy na najmniejszy palnik i bardzo powoli podgrzewamy, cały czas mieszając. Krem powinien mieć mocno budyniową konsystencję, więc chwilę musicie poczekać zanim zgęstnieje. 

     Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron warstwą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji lub zjadając od tak - jest PYSZNY!




     Dzięki za ostatni koncert! Mega pozytywna energia, z roku na rok Kazik jest coraz lepszy. Jak wino :)

    

20 komentarzy:

  1. bajecznie wygląda :) przepis już sobie zapisałam :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witamy Panią,

    Torcik cytrynowy przywiał nas na Pani bloga:) Widząc, iż ma Pani niesamowite pomysły i świetnie wykonane zdjęcia (działające na nasze podniebienia: ) chcielibyśmy Panią zaprosić na akcję konkursową "Niezłe ciacha i rozkoszne babeczki" organizowane przez firmę Paclan i krakowską Manufakturę Czekolady. Aby dokonać zgłoszenia:
    1. Należy Przygotować słodki wypiek używając w trakcie jego wykonania dowolnego produktu firmy Paclan
    2. Opublikować przepis wypieku wraz ze zdjęciem z załączoną na zdjęciu kartką z napisem „Niezłe ciacho” i/lub „Słodkie babeczki”.
    3.W przepisie uczestnicy powinni wymienić produkt Paclan, którego użyli w trakcie pieczenia.
    3. Następnie, wysłać zgłoszenie konkursowe przy pomocy aplikacji i znajdującej się na profilu facebookowym marki Paclan z umieszczeniem linku internetowego
    Nagrodę główną otrzyma 10 uczestników, którzy zaprezentują najciekawsze przepisy. Finaliści otrzymają zaproszenia na warsztaty cukiernicze w Manufakturze Czekolady.
    Po szczegółowe informacje zapraszamy na stronę facebokową marki Paclan.


    Pozdrawiamy ciepło i zachęcamy serdecznie do udziłu:)
    Zespół Paclan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy konkurs, dzięki za zaproszenie :)

      Usuń
  3. Padłam z wrażenia i z podłogi podniesie mnie tylko kawałek tego kortu, także poratuj moja droga! :)
    Wygląda nieziemsko!!!

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, niesamowicie mi miło :)

      Usuń
  4. Ojoj przepadłam, a raczej padłam i nie wstanę, ten torcik jest po prostu boski. Zawiera wszystkie moje ulubione smaki i wygląda cudnie, zabieram przepis i kawałek torcika, co ja gadam biorę cały :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ktoś tu ma talent widzę! Boski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i elegancki- wygląda na taki lekki..mmm no i dekoracja 1 klasa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki śliczny, pięknie wykończony <3 Chciałabym robić takie torty :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest cudowny, taki delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cytrynowe torciki są przepyszne, mają "to coś" w sobie *.* Twój wygląda zachwycająco! Szkoda, że u mnie faceci zawsze głównie chcą czekoladowe :( Muszę się w końcu zbuntować ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zbuntuj się koniecznie, z miejsca się zakochają w tym smaku, jest naprawdę niesamowity :)

      Usuń
  10. Dawno mnie tutaj u Ciebie nie było - a tu takie zmiany :D piękna szata graficzna bloga i ten różowiutki napis...cudowny :)
    Przepiękny tort, precyzyjnie przyozdobiony :) Szczerze, to cytrynowego nigdy nie próbowałam, ale zapewne musi być pyszny, w końcu to tort :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano dawno, dawno, miły powrót :) dzięki za dobre słowo :)

      Usuń
  11. Pięknie wygląda. Super smakuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co tam na urodziny! U mnie w domku torciki goszczą zdecydowanie częściej! A ten taki piękny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...