poniedziałek, 15 września 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami i orzechami laskowymi


     Akcja wspierania polskich sadowników wciąż trwa! O tej porze roku nie powinno to stanowić większego wyzwania - jabłka są teraz najlepsze z możliwych. W towarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna!

Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki
szklanka cukru
szklanka mleka
kostka masła
4 jajka
14 g suchych drożdży

Kruszonka:
80 g masła
80 g cukru
160 g mąki
łyżeczka cynamonu

Na wierzch:
4 jabłka
garść orzechów laskowych

     Masło rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka i cukru aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się kryształków, studzimy. Dodajemy jajka i drożdże, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja zwykle przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i chowam do wyłączonego piekarnika - ryzyko przeciągów jest tam minimalne ;)

     Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy porcjami mąkę, miksując jednocześnie ciasto moimi ulubionymi pirackimi hakami. Arr!


     Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w mniejsze części oraz zabieramy się za kruszonkę. Na patelni rozpuszczamy masło, a kiedy zacznie bulgotać - dodajemy cukier. Całość mieszamy szybko aż do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mąkę oraz cynamon. Wyłączamy gaz i jeszcze chwilę mieszamy. Na ciasto drożdżowy wykładamy owoce i orzechy, lekko wciskając je do środka, a następnie ręką rozcieramy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 50 minut.




     Korzystając z okazji chciałam się Wam pochwalić, że pasja do gotowania, nie tylko słodkości, przerodziła się wczoraj w realną pracę - od przyszłego weekendu zaczynam kucharzyć w jednej z warszawskich restauracji :) Trzymajcie więc kciuki, żebym nie puściła knajpy z dymem już pierwszego dnia :D

Z tej okazji musi być Bon :)


Jabłka wolności

Ciacho na widelcu

Jabłko z cynamonem 2014

15 komentarzy:

  1. Połączenie jabłek i orzechów zawsze się u mnie sprawdza. Smakowicie tu!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! 5 minut temu skończyłam późne śniadanie a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozostaje tylko pogratulować :D Gratulacje :) Po takim wypieku stwierdzam, że nie puścisz tej restauracji z dymem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kooocham drożdżowe! Nie ważne z czym ważne, że z kruszonką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pamiętam, czy kiedykolwiek jadłam drożdżowe z jabłkami... Musi być dooobre:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak domowa drożdżówka!
    Gratuluję nowej pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z jabłkami najlepsze <3 A z drożdżówką jeszcze w sumie nie jadłam, trzeba to zmienić ;>

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratulacje Gosiu! Jak się kocha, to co się robi- to to owocuje:)) Drożdżówa pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne połączenie! jabłka i orzechy dobrze współgrają, a w tym przypadku są w moim ulubionym drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz rację, korzystajmy z sezonu :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...