poniedziałek, 19 maja 2014

Prosta tarta ze Snickersami


     Mocno snickersowa, choć nieprzesłodzona. Przyjemnie treściwa w konsystencji, a jednocześnie lekka i delikatna w smaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :)

Kruche ciasto:
260 g mąki
80 g cukru pudru
150 g masła
jajko
szczypta soli

Krem:
250 g mascarpone
250 g śmietanki 24%
2 batoniki Snickers

Na wierzch:
2 batoniki Snickers

     Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Szybko zagniatamy ze sobą, formując kulę, którą chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy nim dno i brzegi blachy. Nakłuwamy sowicie widelcem i pieczemy 35 minut w 190 stopniach, studzimy.

     Mascarpone i śmietankę miksujemy ze sobą 3-4 minuty. Snickersy kroimy na mniejsze kawałeczki, połowę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na kruchy spód. Drugą część batoników wysypujemy na wierzch tarty, całość schładzamy w lodówce 3-4 godziny.




     Ostatnie odkrycie :) Odkrycie przede wszystkim dlatego, że zupełnie nie mój rodzaj muzyki, a wkręciłam się jak mało kiedy. Like!


Piknik majowy

18 komentarzy:

  1. Rozpływam się nad jej słodyczą...podziel się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no musze powiedzieć, że powinnaś się pospieszyć, bo jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka! :)

      Usuń
  2. mmm... to wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zbliża się dzień matki, a moja mama kocha snickersy,, zapisuję i obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że mama będzie wniebowzięta, daj znać koniecznie jak smakowało :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. no jaha, że nie! warto skręcać meble z Ikei, skoro potem się takie coś dostaje, c'nie? ;)

      Usuń
  5. To może zamówię jeszcze kilka krzeseł. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie :) Marian złota rączka :)

      Usuń
  6. Mniam, wygląda wspaniale :)
    Na jesień będzie jak znalazł - teraz tylko ciasta z owocami mi w głowie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam nie tylko na jesień, ta masa z mascarpone prosto z lodówki jest jak znalazł na letnie upały :)

      Usuń
  7. Gdybym ją zrobiła mój brat pewnie zjadłby całą od razu xd Wygląda tak pysznie i kalorycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehhh coś w tym jest, ale słowo daję - serio jest ciężko powstrzymać się z kolejnym kawałeczkiem :D

      Usuń
  8. Osobiście nie jestem specjalistą w pieczeniu ciast. Wole zajmować się tak zwaną konkretną kuchnią :) ale jak tak patrze na te wszystkie wypieki, to chyba będę musiał spróbować swoich sił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj kochana, próbuj koniecznie, radocha nie tylko dla siebie, ale i dla najbliższych - bo kto nie lubi słodkości? ;)

      Usuń
  9. Pyszności ta Twoja tarta, już po samym wyglądzie wnioskuje, że skradłabym kilka porcji:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj polecam zdecydowanie, niebo w gębie dla każdego łasucha, słowo! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...