środa, 4 grudnia 2013

Sernik z gruszkami na imbirowym kruchym spodzie



     Gruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego i mamy mieszankę, która zwojuje niejedno podniebienie :)

Spód:
opakowanie ciasteczek digestive (180g)
2/3 kostki masła
3 łyżki zmielonego imbiru lub 2 centymetry świeżego

Ciasto:
opakowanie serka sernikowego (400g)
4 łyżki masła orzechowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 jajka

2-3 gruszki

     Ciasteczka z lubością rozgniatamy na mniejsze kawałki, miksujemy na gładką masę z imbirem i masłem. Lepszym rozwiązaniem jest użycie imbiru z torebki, bo jak ktoś pierdoła to zostaną mu niedokładnie zmielone kawałki tego świeżego. Masę przekładamy do blaszki i ugniatamy.

     Ser, cukier, jajka i mąkę miksujemy ze sobą na gładką masę. Dodajemy masło orzechowe i całość mieszamy już łyżką, żeby nie pozbywać się kawałeczków orzechów. Jeśli nie macie masła orzechowego, można dodać pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych lub włoskich.

     Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :)


Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym roku będzie koncert, tak więc nie odmówię sobie:




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...