niedziela, 5 stycznia 2014

Sernik z białą czekoladą i orzechami arachidowymi


     Sernik z białą czekoladą to jeden z moich ulubionych klasyków - zbity, delikatny w smaku i bardzo słodki. Jak zwykle musiałam coś udziwnić - tym razem była to masa budyniowa z orzeszkami arachidowymi. Wyszło przepysznie!

Spód:
200 g ciasteczek dyniowych
pół kostki masła

Masa serowa:
1 kg zmielonego sera
5 jajek
opakowanie budyniu waniliowego
laska wanilii
2 tabliczki białej czekolady
szklanka cukru

Na wierzch:
2 opakowania śmietanki 30%
150 g orzechów arachidowych
tabliczka białej czekolady
pół szklanki cukru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

     Ciasteczka dyniowe rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy na gładką masę. Wykładamy na tortownicę, dociskamy i zostawiamy w spokoju. 

     Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie na przygotowany spód i pieczemy 1,5-2 godziny w temperaturze 175 stopni, z miseczką wody na dolnej półce. 

     Śmietankę dokładnie mieszamy z mąką, pozbywając się grudek. Podgrzewamy na wolnym ogniu razem z cukrem, czekoladą i orzechami, cały czas mieszając - łatwo się przypala. Powinna powstać masa o konsystencji budyniu lub nawet odrobinę bardziej gęsta; w razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej.

     Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;)


Życie bez Bon Joviego nie byłoby takie samo! :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...