niedziela, 23 lutego 2014

Sernik kokosowy na jogurcie greckim


     Misja stworzenia sernika odrobinę lżejszego niż tradycyjny została zrealizowana! Delikatnie puszysty, kremowy w smaku i pachnący kokosem - absolutnie godzien upieczenia :)

Sernik:
400 g jogurtu greckiego
250 g ricotty
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych

Spód:
250 g ciasteczek digestive
pół szklanki oleju kokosowego

Wierzch:
3 jajka
kubek śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych


     Przygotowujemy spód: ciasteczka kruszymy na mniejsze części, olej delikatnie podgrzewamy do postaci płynnej, miksujemy całość na gładką masę i przekładamy do tortownicy, lekko dociskając. 

      Jogurt, ricottę, cukier i mąkę miksujemy ze sobą. Jajka rozbełtujemy na puszystą masę, mieszamy ręcznie z serem i wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w 175 stopniach (+miseczka wody na dolną półkę piekarnika). 

     Pół godziny przez wyjęciem sernika z piekarnika wylewamy odpowiednio wcześniej przygotowany wierzch: wiórki kokosowe prażymy na patelni, a następnie łączymy z rozbełtanymi jajkami i śmietaną. Być może będzie trzeba podpiec ciasto odrobinę dłużej niż przepisowe 1,5 godziny, zależy jak wysoką macie blachę.



Za oknem już w sumie wiosna, jakoś tak pozytywnie bardzo bardzo :)


Kokosowo

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...