piątek, 29 sierpnia 2014

Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym


      Schyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku. 

Sernik:
500 g twarogu
3 jajka
kubek puree dyniowego
kubek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Spód:
220 g herbatników
pół kostki rozpuszczonego masła
kilka łyżek mleka

Krem:
2 opakowania serka do smarowania
cytryna
3 łyżki cukru pudru

     Dynię odpestkowujemy, obieramy i kroimy na centymetrowe paski. Pieczemy przez 45 minut - godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu miksujemy na gładkie puree.

     Herbatniki kruszymy na mniejsze części i miksujemy z masłem. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy.

      Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy.

      Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika i schładzamy kilka godzin w lodówce.





     Jako że okazja niebłaha - chciałabym Wam podziękować, że jesteście :) Taka "okrągła" liczba fanów na fejsie cieszy oko, hyhy.


     Czy ktoś czytał już nową książkę na temat Taty Kazika? Bardzo jestem ciekawa wrażeń, a sama muszę dokończyć jeszcze dwie inne, więc nieprędko się za nią zabiorę.

11 komentarzy:

  1. Gosiu uwielbiam serniki, a ten trafi na listę "do zrobienia koniecznie":) Nigdy takiego nie jadłam, ciekawa jestem smaku dyni w połączeniu z serem..A prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak dyni jest delikatnie wyczuwalny, bardziej dominuje krem cytrynowy - następnym razem dodam 1,5 kubka... Chociaż myślę, że jeśli będziesz robiła pierwszy raz to lepiej zacząć od jednego :)

      Usuń
  2. Pychotka :) I do tego dyniaaa! :D Mam 3 na działce, ale czekam żeby jeszcze troszkę podrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do dyni się jakoś nie mogę przekonać i raczej sama nic z niej nie zrobię, ale z chęcią wpadłabym na kawałeczek takiego sernika :> Ciekawe połączenie :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały sernik :) Jestem bardzo ciekawa smaku, kocham dynię a w połączeniu z takim kremem, musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię często serniki z dodatkiem dyni, są pyszne! Muszę wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś ciągle gdzieś widzę sernik dyniowy - to chyba znak, żeby go upiec:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego smaku nie da się opisać!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...