piątek, 6 marca 2015

Truskawkowy Red Velvet


      Ciasto, które tak jak disco polo zrobiło furorę już dawno temu, ale dalej sporo ludzi je uwielbia - Red Velvet Cake. Dzięki jogurtowi jest przyjemnie wilgotne w konsystencji, długo zachowuje świeżość i ciekawie wygląda przez dodatek czerwonego barwnika. Świetnie skomponowało się z truskawkami, które mimo że jeszcze nie z pola to i tak są pociesznie smaczne.

Ciasto:
kostka masła
szklanka jogurtu/maślanki
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
3 jajka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
łyżeczka czerwonego barwnika w żelu

Krem:
500 g śmietanki 24%
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

+500 g truskawek

     Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, po chwili dodając cukier. Mieszamy aż do dokładnego połączenia się składników, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z solą i sodą, w oddzielnej miseczce łączymy natomiast wszystkie mokre składniki: jogurt, jajka, barwnik i masło z cukrem. Dodajemy do nich suche, całość mieszamy aż do uzyskania pięknej, krwistoczerwonej konsystencji. W tym momencie możemy ciasto podzielić na dwie równe części lub też upiec w jednej blaszce i następnie przeciąć. Dla pierwszej opcji każdą partię pieczemy po 30 minut, dla drugiej 50 minut, obie w 180 stopniach. Studzimy.

     Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody (koniecznie najpierw przestudźcie!) i miksujemy jeszcze chwilę. 2/3 kremu przekładamy na wierzch jednego z blatów, przykrywamy drugim i smarujemy całość ciasta oraz boki. Truskawki myjemy, przecinamy na połówki i układamy na cieście. Całość chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ja nie wytrzymałam napięcia i przecięłam praktycznie od razu przez co trochę popłynęło - bądźcie mądrzejsi!





     Pamiętacie tych dziwnych ludzi od świątecznej piosenki Christmas Time? Na pewno tak! Okazuje się, że podobnych hitów mają jeszcze kilka, na przykład łzawą balladę  z linku poniżej. Pierwsza klasa! ;)
 

15 komentarzy:

  1. super kolor i zapewne swietny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny :-) ja robiłam kiedyś tylko babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko albo aż :) zakochałam się w tym cieście, pyszne!

      Usuń
  3. jesteś okrutna, pokazywać takie pyszne ciasta jak nie ma sezonu na truskawki:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są już hiszpańskie, nawet smaczne :) chociaż wiadomo, że to nie to samo co nasze... ;)

      Usuń
  4. Brakowało mi Twoich wypieków :D Piękny, a jaki równy w przekroju!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, kochana :* praca, praca i jeszcze trochę pracy... ale postaram się poprawić :)

      Usuń
  5. Ołałałiła! Jakie cudo! Pięknie wygląda no i czerwony kolorek jest:)Też kiedyś robiłam, ale u mnie barwnik nie spełnił zadania, a u Ciebie Gosiu jest idealny kontrast bieli i czerwieni:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Red Velvet jest super <3 A z tymi truskawkami to musi smakować super! Ale mi teraz smaka na truskawki zrobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam red velvet! Twoje ciacho wygląda OBŁĘDNIE!

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że świeże truskawki już w tym roku zaliczone :D U mnie też coraz częściej się pojawiają :D Ciacho cudowne! Pięknie się prezentuje. Śliczne kolory. Mała ilość potrzebnych składników i dużo truskawek - to lubię :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...