czwartek, 18 grudnia 2014

Jagielnik - wegański sernik


     Sernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!

Składniki:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
pomarańcza
laska wanilii

     Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy do garnka razem z cukrem i laską wanilii, zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy wanilię, rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka, które z powrotem dodajemy do garnka. Lekko przestudzoną masę blendujemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z jednej pomarańczy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha.

     Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, wierzch wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, studzimy.



     Dziś fantastyczni The Strokes :) Bo przypominają mi o tym, że zdecydowanie nie warto przejmować się pierdołami. Ale warto też doceniać małe szczęścia :)


Lekkie niskokaloryczne Święta oraz SylwesterNiski IG czyli świadome odżywianie

Wigilia 2014
Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
*Przepis zmodyfikowany, w oryginale upatrzony u WegAnki.

12 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto, bardzo często robię dodając różne owoce, ale trzeba pamiętać aby je wystudzić, żeby się nie rozleciało przy krojeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie jadłam;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie zrobić ciasto z jaglanej! Kusisz :D Przynajmniej można się pocieszyć, że jest odrobinę ''zdrowsze'' i zjeść parę kawałków więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja, serniczek wygląda pysznie :-) zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam - genialny!!! Sernik bez sera czasami jeszcze lepszy niż ten tradycyjny! Uwielbiam jego smak i konsystencje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie, choć szczerze powiem, że nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm...... nie jadłam ale wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co prawda weganką nie jestem, ale lubię kombinować z wegańskimi przepisami, ten sernik wygląda świetnie! Po świętach muszę taki uczynić ;>

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę zrobić też pomarańczowy, skusiłaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem zachwycona przepisem :) Uwielbiam słodkości ale tradycyjny sernik juz mi się przejadł. Skorzystam z Twojej propozycji.
    Zapraszam także do siebie - jestem początkująca ale może moje propozycje staną się dla Ciebie inspiracją. Pozdrawiam Katarzyna :)
    https://smaczniejemy.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...