Sernik bez sera? Tak, to jak najbardziej możliwe! Moje ukochane ciasto tym razem w wersji wegańskiej, bezglutenowej, bezjajecznej bezlaktozowej i bezwszystko :) Mimo to deser jest bardzo smaczny, pełen bakalii, pachnący wanilią i pomarańczami. Idealny na zdrowe Boże Narodzenie!
Składniki:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
pomarańcza
laska wanilii
Kaszę przelewamy ciepłą wodą, przekładamy do garnka razem z cukrem i laską wanilii, zalewamy mlekiem sojowym i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy wanilię, rozcinamy i wyskrobujemy ziarenka, które z powrotem dodajemy do garnka. Lekko przestudzoną masę blendujemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy z jednej pomarańczy, rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 10 minut, by zmiękły. Całość mieszamy dokładnie i w razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka sojowego - masa nie może być zbyt sucha.
Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem, wierzch wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut, studzimy.
Dziś fantastyczni The Strokes :) Bo przypominają mi o tym, że zdecydowanie nie warto przejmować się pierdołami. Ale warto też doceniać małe szczęścia :)
*Przepis zmodyfikowany, w oryginale upatrzony u WegAnki.
uwielbiam to ciasto, bardzo często robię dodając różne owoce, ale trzeba pamiętać aby je wystudzić, żeby się nie rozleciało przy krojeniu :)
OdpowiedzUsuńJagiełło :)
OdpowiedzUsuńpo prostu królewskie ciasto ;)
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam;) Super!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić ciasto z jaglanej! Kusisz :D Przynajmniej można się pocieszyć, że jest odrobinę ''zdrowsze'' i zjeść parę kawałków więcej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, serniczek wygląda pysznie :-) zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam - genialny!!! Sernik bez sera czasami jeszcze lepszy niż ten tradycyjny! Uwielbiam jego smak i konsystencje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, choć szczerze powiem, że nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńmmm...... nie jadłam ale wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńCo prawda weganką nie jestem, ale lubię kombinować z wegańskimi przepisami, ten sernik wygląda świetnie! Po świętach muszę taki uczynić ;>
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić też pomarańczowy, skusiłaś mnie
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona przepisem :) Uwielbiam słodkości ale tradycyjny sernik juz mi się przejadł. Skorzystam z Twojej propozycji.
OdpowiedzUsuńZapraszam także do siebie - jestem początkująca ale może moje propozycje staną się dla Ciebie inspiracją. Pozdrawiam Katarzyna :)
https://smaczniejemy.wordpress.com/