wtorek, 2 grudnia 2014

Torcik Rafaello

 
     Rafaello z pewnością stworzył geniusz. Idealne połączenie słodkiej masy z kokosem i migdałami, zamknięte w niewielkiej kulce to zestawienie tak dobrze dobrane, że obawiałam się, że nigdy nie uda mi się stworzyć czegoś równie pysznego. Pomyliłam się! Da się :)

Biszkopt (mała blaszka):
2 jajka
pół kubka cukru pudru
pół kubka mąki (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:
puszka mleka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru

+ płatki migdałów

      Zaczynamy od przygotowania biszkoptu - białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa dobrze się połączy wlewamy jajka i dosypujemy porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blaszkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 170 stopni. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

      Dobrze schłodzone mleko kokosowe ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Krem będzie bardziej gęsty jeśli wykorzystamy jedynie jego stałą część mleka, ja jednak polałam od serca nie rozwodząc się zbytnio. Wyszłam z założenia, że masa zgęstnieje jeszcze dzięki wiórkom kokosowym, które dodajemy na końcu. Warto jednak poeksperymentować z konsystencją, być może druga wersja będzie jeszcze smaczniejsza.

     Biszkopt kroimy na 2 lub 3 blaty, które przekładamy kremem kokosowym i posypujemy płatkami migdałów. Wierzch tortu oraz boki również smarujemy masą, a na samej górze wysypujemy ostatnią porcję orzechów. Schładzamy dobrze w lodówce.


     Grudzień zawsze nastraja mnie refleksyjnie. To chyba zbliżający się koniec roku tak działa, że człowiekowi zbiera się na podsumowania, postanowienia i inne takie. Do gapienia się w okno na padający śnieg (mam nadzieję, ze już niebawem) najlepiej mi pasuje ostatnio odkryty Reid i jego solowe smutełki :)


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

11 komentarzy:

  1. Kokos i migdały?! Dla mnie raj! Uwielbiam Rafaello <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Rafaello-uwielbiam! Pyszności torcik pod te grudniowe refleksje;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę jeden kawałek, na wynos :D
    Cudowny! Mówisz, że jak rafaello, to ja mówię - kupuję!
    Wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ten tort :) zresztą lubię wszystko co kokosowe :) jestem kokosożercą :):) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też uwielbiam ten tort! ale mi narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... - więcej niż 1000 słów;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... KOCHAM TEN TORT! uwielllbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :-) no i kokos mój ukochany i migdały, porywam kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...