sobota, 3 maja 2014

Babeczki kawowe z cynamonowym kremem

   
      Nie każdy jest amatorem kawy w deserach, ja też nie jestem. Postanowiłam jednak zaryzykować zestawienie mocnego, aromatycznego smaku tego napoju z delikatnym kremem cynamonowym. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, babeczki wyszły BOSKIE!

Babeczki (12 sztuk):

250 g mąki
150 g cukru
200 ml mleka
100 ml oleju
1 jajko
podwójne espresso/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem cynamonowy
200 g masła
1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru
250 ml śmietanki 24%
czubata łyżka cynamonu


     Zaczynamy od przygotowania babeczek. W sporej misce mieszamy ze sobą suche składniki - przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

     Zabieramy się na krem. Masło ucieramy mikserem na najszybszych obrotach aż do momentu, gdy będzie lekkie i puszyste. Dodajemy śmietankę i krótko ubijamy. Ze swojej strony bardzo polecam śmietankę cukierniczą Milla, którą odkryłam niedawno - fantastycznie się na niej pracuje i jeszcze nigdy się nie zważyła czy coś. Następnie dosypujemy łyżka po łyżce cukru pudru, nie przeciągając na długo miksowania, żeby krem się nie przebił. Jeśli chodzi o ilość to ja sama dodałam pół szklanki i wyszły delikatnie słodkie - jeśli ktoś woli bardziej zdecydowany poziom słodkości to jak najbardziej można sypnąć więcej. Na samym końcu dodajemy cynamon, łączymy z resztą masy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy według inwencji. Jeśli krem się maże i nie chce trzymać formy, najlepiej schłodzić go godzinę - dwie w lodówce.





Prawie cały weekend majowy pada, jednak nie smutamy! Jak zwykle muzyka bardzo pomaga :)


Piknik majowy Na majówkę

26 komentarzy:

  1. babeczki na piknik to super sprawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten krem z wierzchu - palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, był pyszny! z pewnością kiedyś jeszcze do czegoś wykorzystam :)

      Usuń
  3. Mmm, babeczki wyglądają cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie :) byly też wyśmienite, polecam!

      Usuń
  4. Urocze są :> Ale jak zrobiłaś, że cynamonowy krem jest różowy? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehhh to chyba kwestia czerwonego talerza i odbicia kolorów :D krem jest raczej beżowy :)

      Usuń
  5. Ah naprawde sama słodycz. Z wyglądu tym bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki bardzo :) ponoć je się oczami, więc warto czasem włożyć trochę wysiłku w sam wygląd jedzenia :)

      Usuń
  6. Jejku te babeczki to istny raj na ziemi! :-) Pozdrawiam :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zgadzam się :) ten krem jest niesamowity, polecam :)

      Usuń
  7. To wpadam po babeczki, muszą być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pieknie, z pewnością są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. babeczki wyśmienite, a do tego ten cynamonowy krem :) mmm... rozpływam się

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajne i pyszne maleństwa, zjadłabym taką :-) super blog pełen pyszności :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie wspaniałe babeczki, wyglądają uroczo, dziekuję za miły komentarz u mnie, zapraszam częśceij i zachęcam do obserwacji, ja będę wpadać:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu bardzo fajny ten przepis na krem- muszę wykorzystać:) Tylko powiedz mi gdzie kupiłaś śmietankę 24% albo czy ewentualnie 30 % będzie dobra? Babeczki cudne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest pyszny, lekki i nietłusty :) Śmietankę kupowałam w Simply, ale już dobrych kilka miesięcy temu niestety zniknęła - szkoda, bo naprawdę fajnie się na niej pracowało. Teraz wypatruję w każdym sklepie, jak znajdę to dam znać :) 30% powinna być ok, zmniejszyłabym wtedy ilość masła odrobinę.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...