poniedziałek, 26 maja 2014

Sernik na zimno z orzechami włoskimi i brzoskwiniami


   
     Za oknem gorąco i parno, więc sernik na zimno jest pozycją obowiązkową na najbliższy czas. Z dodatkiem chrupiących orzechów i skórki pomarańczowej, która nadaje mu świeżości doskonale chłodzi i cudownie łaskocze podniebienie :)

Sernik:
120 g biszkoptów
700 g zmielonego sera
szklanka cukru
galaretka brzoskwiniowa
garść orzechów włoskich
garść skórki pomarańczowej

Wierzch:
4 brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa

     Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody, studzimy. Miksujemy z serem i cukrem, dodajemy skórkę pomarańczową i drobno pokrojone orzechy włoskie. 3/4 biszkoptów zużywamy do wyłożenia dna blaszki, pozostałą część natomiast rozdrabniamy i dodajemy do masy serowej. Ciasto bardzo delikatnie i powoli przelewamy na biszkopty, wierzch wyrównujemy i wrzucamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

     Drugą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do porządnego ostygnięcia. Umyte brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu sernika, całość zalewamy lekko tężejącą już galaretką. Chłodzimy w lodówce przez całą noc, wszelkie próby wcześniejszego krojenia ciasta kończą się apokalipsą wizualną. Serio, jak boga kocham.





     Jedna z najpiękniejszych piosenek, jakie słyszałam od dłuższego czasu, mimo że jest lekko smutna i w zależności od kontekstu może zmieniać swój wydźwięk. Dziękuję mojemu niewyczerpanemu źródłu inspiracji, jestem szczęściarą, że Cię mam :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

12 komentarzy:

  1. hm hm hm :) nie mam szczęścia w konkursach, może tym razem...? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki na zimno, zawsze mam do nich sentyment.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda. u mnie w domu mama robiła co lato kilka razy, więc sentyment został :)

      Usuń
  3. Uwielbiam serniki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm sernik z brzoskwiniami, me gusta :D A na taką pogodę to wręcz niezbędny :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie się zgadzam! fajnie tutaj smakuje skórka pomarańczowa, tak świeżo :) polecam zdecydowanie!

      Usuń
  5. z rok nie jadłam sernika na zimno... zdecydowanie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też miałam sporą przerwę i stwierdzam, że nigdy więcej, na zimno serniki są obłędne :)

      Usuń
  6. Czy ja wspominałem, że to było naprawdę dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś mi się obiło o uszy, ale możesz się powtarzać w tej sprawie ;)

      Usuń
    2. Do dziś pamiętam smak. Polecam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...