środa, 4 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym


      Guinnessowe ciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :)

Ciasto:
200 ml Guinnessa
175 g mąki
250 g cukru
125 g masła
50 g kakao
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 g śmietanki 24%
100 g masła
250 g porzeczek
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

    Masło podgrzewamy z kakao i piwem na wolnym ogniu aż do całkowitego połączenia się składników, lekko studzimy. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy w kilku porcjach, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Na samym końcu dorzucamy jaja, dokładnie łącząc je z ciastem. Czekoladę łamiemy i kroimy na mniejsze kawałeczki, całość mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut, studzimy.

     Porzeczki myjemy i pozbywamy się łodyżek. Gotujemy na małym ogniu z kilkoma łyżkami wody aż do momentu całkowitego rozpadnięcia się owoców. Przesiewamy przez gęste sito, starając jak najwięcej się z nich "wycisnąć", uzyskując gładki, skoncentrowany sok. Dorzucamy do niego masło i cukier puder, zaczynamy ubijać. Gdy masa będzie już gładka, dodajemy śmietankę i chwilę miksujemy. Dolewamy po łyżeczce rozpuszczonej żelatyny, za każdym razem dokładnie łącząc składniki. Wykładamy na ciasto czekoladowe - można użyć rękawa cukierniczego lub też zostawić artystyczny misz masz :) Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.



Specyficzna muzyka na specyficzny nastrój. Dobrze się przy tym gotuje :)

12 komentarzy:

  1. Ten krem! Zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest przepyszny! trochę kwaskowaty, ale wciąż słodki, pyszny do czekolady :)

      Usuń
  2. łał! niezwykle oryginalne! musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) faktycznie mega dobre, mimo że nie jestem specjalną fanką alkoholowych wypieków to nie mogę się od tego ciasta odkleić :D

      Usuń
  3. Porzeczki zamieniłabym na truskawki i byłabym w niebie *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten krem jest idealny do każdego rodzaju owoców z dużą ilością wody, więc z truskawkami też świetnie da radę :)

      Usuń
  4. Świetnie wygląda z tym różowym kremem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Urocze ciacho, w dodatku ten zapach i smak...:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Marian, Tobie to smakuje w każdej konfiguracji

      Usuń
  6. Uwierz mi, że z koperkiem nie byłoby takie dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakbym Ci powiedziała, że to okruszki czekoladowe to i tak byś zjadł.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...