Cudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny!
Ciasto:
250 g mąki
80 g cukru pudru
150 g masła
jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
80 g masy marcepanowej
tabliczka czekolady gorzkiej
garść orzechów ziemnych
5 łyżek masła
Wierzch:
80 g masy marcepanowej
tabliczka czekolady gorzkiej
garść orzechów ziemnych
5 łyżek masła
Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut.
2 łyżki masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4 czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy orzechy, wysypujemy na mazurka. Pozostałe masło i czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta, zostawiamy do stężenia.
Ostatnie odkrycie. Niesamowici są, połączenie tego, co najbardziej lubię w muzyce. Polecam :)
nieźle, na bogato :D
OdpowiedzUsuńw końcu święta, więc miejmy nadzieję, ze pójdzie w cycki :D
Usuńwspaniały! jak z orzechami i czekoladą to idealny
OdpowiedzUsuńWesołych!
Prawda, pyszny był :)
UsuńWzajemnie Kasiu, słońca :)