sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą




     Cudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny!


Ciasto:
250 g mąki
80 g cukru pudru
150 g masła
jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:
80 g masy marcepanowej
tabliczka czekolady gorzkiej
garść orzechów ziemnych
5 łyżek masła


     Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut. 

     2 łyżki masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4 czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy orzechy, wysypujemy na mazurka. Pozostałe masło i czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta, zostawiamy do stężenia. 



Ostatnie odkrycie. Niesamowici są, połączenie tego, co najbardziej lubię w muzyce. Polecam :)


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. w końcu święta, więc miejmy nadzieję, ze pójdzie w cycki :D

      Usuń
  2. wspaniały! jak z orzechami i czekoladą to idealny
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, pyszny był :)

      Wzajemnie Kasiu, słońca :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...