niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami


     Jakiś czas temu dostałam w prezencie konfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :)

Spód:
250 g mąki
80 g cukru pudru
1 jajko
150 g masła
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:
220 g konfitury różanej
3 łyżki soku z cytryny
płatki migdałowe
czekoladowe łezki

     Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy.

Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi.



Bon zawsze na miejscu :) 


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Ogromną miałam na taki ochotę, ale nie zdążyłam... Za rok ;)
    Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest tak dobry, że nie czekałabym do przyszłego roku :) szybka piłka, więc myślę, ze tym bardziej :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...