Świeże figi to jedne z moich ulubionych owoców. Najlepsze oczywiście w sezonie, który trwa przeraźliwie krótko i jeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne!
Składniki (2 chleby):
pół szklanki zakwasu żytniego
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki letniej wody
200 g suszonych fig
3/4 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
łyżka soli morskiej
otręby pszenne do posypania
Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej. Można tutaj wykorzystać zakwas robiony na mące pszennej - reszta proporcji zostaje taka sama.
Figi kroimy na mniejsze kawałeczki, orzechy laskowe rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy z resztą składników, na końcu dodając porcjami mąkę. Ja musiałam odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :)
Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy w bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z folii i przekładamy na kratkę, po godzinie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i tak czekamy do całkowitego ostygnięcia.
Świetny głos i świetna muzyka. Ponad tydzień temu wyszła nowa płyta, jeszcze nie miałam okazji posłuchać i jestem bardzo ciekawa jak wyszło. Komuś już wpadła w rączki?
Wspaniały !!!
OdpowiedzUsuńdzięki piękne :) ogarniaj zakwas i wypróbuj koniecznie!
UsuńPrzepis na pewno wypróbuję :) !
UsuńBardzo fajny przepis. Uwielbiam chleb z dodatkami!
OdpowiedzUsuńdzięki! liczę, ze wykorzystasz i dasz znać jak poszło :)
Usuńciekawy przepis,wygląda dobrze trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :)
UsuńPychotka! Chlebek idealnie wkomponowuje się w zakres zdrowej żywności :) Sama nigdy jeszcze nie próbowałam upiec chlebka na słodko. Dość popularny jest bananowy, dlatego zaraz po nim w niedalekiej przyszłości skuszę się na Twój :)
OdpowiedzUsuńoj koniecznie, jest pyszny nie tylko do serów, ale i wszelkiego rodzaju past chlebowych, np. fasolowych :)
Usuńfajny pomysł na chleb :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń