poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym


     Ciasto marchewkowe jeszcze niedawno uznawane było za całkiem oryginalne, szybko jednak spowszedniało i trafiło do cukierniczego czyśćca. Postanowiłam je więc połączyć z innym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze!


Ciasto marchewkowe:

3 duże marchewki
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki klarowanego masła
6 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli

Krem chałwowy:
250 g chałwy waniliowej
150 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone

     Jajka ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie partiami dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach.

     Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką na wolnym ogniu. Mieszamy do momentu gdy pozbędziemy się grudek, a krem nabierze gładkości. Przestudzoną masę ubijamy z mascarpone i przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Całość chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny. Omnomnujemy :)



Fantastyczny teledysk :) Muzyka jeszcze bardziej, budzi dobre wspomnienia :)


Marchew w roli głównej 2Marchew w roli głównej 2

4 komentarze:

  1. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest przepyszne, cudowne połączenie :)

      Usuń
  2. Chętnie bym zjadła, wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki! jest super dobre, więc jeśli masz ładne marchewki to i bez kremu można na szybkości zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...