sobota, 12 kwietnia 2014

Wielkanocny mazurek z masą kajmakową


     Mazurek. Obrzydliwie słodki, zbity, klejący i mega kaloryczny, po prostu z przytupem. W tej odsłonie bardzo prosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;)


Kruchy spód:
200 g mąki
100 g cukru pudru
50 g gorzkiego kakao
3/4 kostki masła
2 żółtka

Góra:
puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa
bakalie/orzechy

     Składniki na kruche ciasto zagniatamy ze sobą, uważając przy dodawaniu kakao - ja jak zwykle miałam pół kuchni do sprzątania, więc strzeżcie się ;) Zatem - zagniatamy i formujemy kulę, chłodzimy w lodówce przez 40 minut i wykładamy na blaszkę, lekko dociskając. Widelcem dziurkujemy i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

     Jeśli będziemy sami przygotowywali kajmak, gotujemy puszkę z mlekiem skondensowanym na wolnym ogniu przez około 4 godziny (trzeba pamiętać, żeby była cały czas zanurzona, inaczej będzie jeszcze więcej sprzątania niż przy kakaowej chmurce ;) Jeśli natomiast daleko nam do takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :)


     Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna czy nie. Dziś chyba jest pozytywna :)


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. W tym roku nie mam żadnego pomysłu na mazurka :( Ale takiego z masą kajmakową to bym zjadła :) Strasznie mnie kusi, pięknie się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, ten mazurek jest błyskawiczny, więc można na szybkości zrobić jak ochota najdzie ;)

      Usuń
  2. z masą kajmakową to mój ulubieniec - zresztą jak wszystkie desery z tym składnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczera prawda, ja kajmak mogę wsuwać cały rok, nie tylko od święta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...