Gdybym mogła, piekłabym tylko serniki. Serio! Lubię je tak bardzo, bo mogę w nieskończoność próbować nowych smaków, twaróg jest na tyle neutralny, że z dodatkami można naprawę szaleć do woli. Chałwa i śliwki? Połączenie co najmniej niecodzienne, ale zdecydowanie warte grzechu - ciasto wyszło pyszne!
Spód:
250 g herbatników
1/3 kostki masła
Sernik:
400 g twarogu półtłustego
200 g śmietany 18%
3 jajka
budyń śmietankowy
150 g chałwy waniliowej
1/3 szklanki cukru
Wierzch:
3 duże śliwki
2 łyżki brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
Wyjmujemy z lodówki wszystkie składniki na sernik, żeby spokojnie doszły do temperatury pokojowej. Ciasteczka kruszymy na mniejsze kawałki, masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Miksujemy ze sobą na gładką masę, którą przedkładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg mielimy dwukrotnie. Dodajemy śmietanę, budyń i cukier, miksujemy ze sobą. W osobnej miseczce rozbełtujemy jajka, które przelewamy do masy serowej. Chałwę rozdziubujemy widelcem (można też zmiksować, ale takie większe kawałeczki dają ciekawszą moim zdaniem konsystencję) i całość mieszamy ze sobą. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Śliwki kroimy w talarki, układamy na wierzchu ciasta. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, z miseczką wody na najniższej półce. Pieczemy 50-60 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Nigdy nie byłam ich specjalną fanką, jednak od tej piosenki nie mogę się uwolnić... Pierwsza na playliście do biegania, dobrze budzi :)
Mniam pyszności!
OdpowiedzUsuńnie inaczej! ;)
UsuńWitam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuńz pewnością zajrzę :]
Chałwowy *.*? Chcę kawałek <3
OdpowiedzUsuńdla Ciebie zawsze się znajdzie! ;)
UsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńJak przyjdzie czas na śliwki na pewno zrobię to ciasto.
polecam, jest pyszne - na pewno je zrobię jeszcze raz :)
UsuńO jejciu, ale pyszności :) Masz tyle ciekawych pomysłów, że tylko pozostaje mi życzyć Ci ich coraz więcej :D Gratuluję talentu! :) Serniczek prześliczny ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :) aż się zarumieniłam :)
UsuńGosiu ciasto na pewno jest przepyszne, ale jakie ładne: tak ładnie te śliweczki poukładałaś,że oczy się napatrzeć nie mogą:) A ja lubię SOAD- ten kawałek też bardzo:))
OdpowiedzUsuńdzięki kochana, nawet nie wiesz jak miło to słyszeć :)
UsuńW SOAD powoli się wkręcam szczerze mówiąc, wychodzi na to, że trzeba poznać ich trochę, żeby polubić. Taka miłość od drugiego wejrzenia :D
Jak zawsze jem sernik,który zrobiłam, też mak myślę zawsze "po co mi inne ciasta, jak jest sernik <3"! Cud tarta, a połączenie chałwy i śliwek, nie wpadłabym na to, spróbuję :>
OdpowiedzUsuńhahhhh dokładnie moje myśli :D
Usuńpołączenie jest super, może nie dla wszystkich, ale na pewno warte spróbowania :)
U mnie też ostatnio serniki :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho na każdą porę roku :)
Usuń