poniedziałek, 16 czerwca 2014

Galette pełnoziarnista z makiem i morelami


     Ciasto, które uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe.

Kruche ciasto:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
6 łyżek brązowego cukru
6 łyżek wody
100 g masła
łyżeczka cynamonu

Farsz:
60 g maku
30 g owoców kandyzowanych
30 g orzechów laskowych
3-4 morele
łyżka miodu
białko

   Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem. Dodajemy wodę i pokrojone w kawałeczki masło, zagniatamy w miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny. 

    Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce.

     Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy cienko, starając się zachować okrągły kształt. Na sam środek nakładamy farsz, zostawiając około 5 cm czystego brzegu. Pomagając sobie wystającym papierem do pieczenia zawijamy ciasto do wewnątrz, w razie potrzeby delikatnie przyklepując łączenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.





Jedna z moich ulubionych piosenek Dżemu. Chyba każdy ma czasem podobne odczucia w stosunku do swojego otoczenia. Szczególnie w poniedziałki ;)

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Trzeba przyznać, że to przeurocze ciasto, pierwszy raz piekłam, ale od teraz trafia do mojego stałego repertuaru :)

      Usuń
  2. Wygląda interesująco, i jeszcze to połączenie moreli i maku :> Chyba też będę musiała włączyć galette do repertuaru i je zrobić w końcu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! ja się długo zbierałam, ale jak najbardziej warto, jest pyszne :)

      Usuń
  3. dzięki bardzo :) szkoda mi było kroić szczerze mówiąc :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) takie tarty z makiem robię najczęściej zimą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, najbardziej się z zimą kojarzą, ale w połączeniu z owocami teraz smakuje tak samo świetnie :)

      Usuń
  5. łał! nigdy nic podobnego nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha! cieszę się, że mogłam Cię zaskoczyć :) no to przepis do wypróbowania :>

      Usuń
  6. super przepis tylko zeby niestrawnośći po tym nie było, chyba,że zielona herbata zostanie podana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przeżyłam bez niestrawności, reszta konsumujących podobnie ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. noooo tutaj ciężko jest przejść obojętnie.. :D

      Usuń
  8. Mmmm jak pysznie :) I w dodatku zdrowo :P Ciekawie wygląda, dzięki czemu pięknie się prezentuję :) Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest, wcinałam bez wyrzutów sumienia, bo mąka pełnoziarnista :D

      Usuń
  9. Genialnie wygląda, trzeba będzie koniecznie upiec też takie ciacho na święta, będzie ozdobą wigilijnego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, na wigilię zamiast makowca będzie jak znalazł :) chociaż z jakimiś owocami świeżymi jeszcze zrobię w to lato :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...