Ciasto, które uwodzi swoją niesfornością. Niedoskonałe, ale takie ma być, bo domowe! Napakowane owocami, które dopiero co kupiłeś na targu i makiem, który zmieliłeś w pocie czoła. Proste, a zarazem doskonałe.
Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
6 łyżek brązowego cukru
6 łyżek wody
100 g masła
łyżeczka cynamonu
Farsz:
60 g maku
30 g owoców kandyzowanych
30 g orzechów laskowych
3-4 morele
łyżka miodu
białko
Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem. Dodajemy wodę i pokrojone w kawałeczki masło, zagniatamy w miarę szybko. Formujemy kulę i wrzucamy do lodówki na pół godziny.
Mak zalewamy wrzątkiem na 20 minut, odcedzamy dokładnie i dwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy cienko, starając się zachować okrągły kształt. Na sam środek nakładamy farsz, zostawiając około 5 cm czystego brzegu. Pomagając sobie wystającym papierem do pieczenia zawijamy ciasto do wewnątrz, w razie potrzeby delikatnie przyklepując łączenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Jedna z moich ulubionych piosenek Dżemu. Chyba każdy ma czasem podobne odczucia w stosunku do swojego otoczenia. Szczególnie w poniedziałki ;)
Bosko wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Trzeba przyznać, że to przeurocze ciasto, pierwszy raz piekłam, ale od teraz trafia do mojego stałego repertuaru :)
UsuńWygląda interesująco, i jeszcze to połączenie moreli i maku :> Chyba też będę musiała włączyć galette do repertuaru i je zrobić w końcu :D
OdpowiedzUsuńdzięki! ja się długo zbierałam, ale jak najbardziej warto, jest pyszne :)
Usuńdzięki bardzo :) szkoda mi było kroić szczerze mówiąc :D
OdpowiedzUsuńpycha:) takie tarty z makiem robię najczęściej zimą:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, najbardziej się z zimą kojarzą, ale w połączeniu z owocami teraz smakuje tak samo świetnie :)
Usuńłał! nigdy nic podobnego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńha! cieszę się, że mogłam Cię zaskoczyć :) no to przepis do wypróbowania :>
Usuńsuper przepis tylko zeby niestrawnośći po tym nie było, chyba,że zielona herbata zostanie podana
OdpowiedzUsuńja przeżyłam bez niestrawności, reszta konsumujących podobnie ;)
UsuńMniam, uwielbiam :) !!!
OdpowiedzUsuńnoooo tutaj ciężko jest przejść obojętnie.. :D
UsuńMmmm jak pysznie :) I w dodatku zdrowo :P Ciekawie wygląda, dzięki czemu pięknie się prezentuję :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtak jest, wcinałam bez wyrzutów sumienia, bo mąka pełnoziarnista :D
UsuńGenialnie wygląda, trzeba będzie koniecznie upiec też takie ciacho na święta, będzie ozdobą wigilijnego stołu :)
OdpowiedzUsuńoj tak, na wigilię zamiast makowca będzie jak znalazł :) chociaż z jakimiś owocami świeżymi jeszcze zrobię w to lato :)
Usuń