Czy da się zrobić smaczny sernik bez prawdziwego twarogu? Da się! Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię.
Spód:
300 g ciasteczek owsianych
pół kostki masła
Sernik:
600 g serka wiejskiego
3 jajka
pół szklanki cukru
sok wyciśnięty z dwóch limonek
budyń bananowy
Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Serki miksujemy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier, sok z limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.
Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Ostatnio czasu na pieczenie coraz mniej, jak się okazuje praca 7 dni w tygodniu nie jest tak prosta jak się wydawało. Z drugiej jednak strony daje mi to tyle radości, że z nikim innym bym się nie zamieniła na miejsca. Jest sporo prawdy w powiedzeniu "rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz pracował" ;)
Bruce'a słucha się świetnie, kiedy człowiek szczęśliwy!
Jak widać da się – widać to po zdjęciach. Jakby to powiedzieć „sama słodycz” :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to wygląda po prostu rewelacyjnie - pyszne zapewne tez jest. Co mnie interesuje to prostota wykonania, a tutaj to właśnie ona jest taka interesująca! :)
OdpowiedzUsuńSernik zdecydowanie zasługuje na wyróżnienie !!
OdpowiedzUsuńZ wiejskiego? Chcę! :)
OdpowiedzUsuńO a to mnie zaskoczyłaś, z serków wiejskich sernik, no muszę koniecznie taki zrobić, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńsuper! serniki z wiejskich serków są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na sernik :) i talerzyk taki jak mój haha, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRewelacja; )
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł na pyszny serniczek:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a jeszcze lepiej wygląda! Uwielbiam serki wiejskie, muszę spróbować go zrobić :D
OdpowiedzUsuńJak widzę "serek wiejski" biorę wszystko w ciemno :D Choć wiem, że u Ciebie zawsze smacznie i zawsze bardzo apetycznie :) No i ciekawie - no bo, że z serków wiejskich :D
OdpowiedzUsuńPadłam. Musi być rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuń