poniedziałek, 31 marca 2014

Makowiec z papają


     Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny!

Składniki:
szklanka mąki
1/3 szklanki mleka
50 g masła
2 żółtka
7 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
laska wanilii

Nadzienie:
150 maku
100 g papai
100 g orzechów laskowych
3 łyżki miodu miodu
2 białka

     Masło roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dokładnie ciasto, formując kulkę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple starając się nie spychać kotów z grzejników :) Czekamy aż masa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę. 

      W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy na kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :)

     Moja ilość składników jest podana dla jednego makowca, jest on jednak dosyć mały i mam wrażenie, że lepiej piec od razu kilka. Hyhyhy.




Mało jest piosenek Rojka, które lubię, ale ta jest świetna. Dzięki za kolejną inspirację, Marian :)


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...