czwartek, 31 lipca 2014

Dietetyczne karmelki z moreli


     Oszukane krówki, którymi możemy się ratować w czasie wszelkiego rodzaju diet odchudzających. Być może nie są bezkaloryczne, ale są tak słodkie, że istnieją małe szanse zjedzenia ich zbyt dużo. Zdrowe węglowodany z suszonych owoców z dodatkiem dobrych tłuszczy z orzechów - czego chcieć więcej?

Składniki (20 karmelków):
100 g moreli suszonych
50 g migdałów
4 łyżki wiórków kokosowych
pół szklanki wody

     Morele zalewamy przegotowaną wodą (można też zastąpić sokiem wyciśniętym z pomarańczy) i zostawiamy na co najmniej 3 godziny. Migdały rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki, chyba że mamy blender, który sobie poradzi z całymi. Orzechy dodajemy do owoców z wiórkami kokosowymi, miksujemy na gładką masę i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się uformować prostokątny kształt. Pieczemy 20 minut w 160 stopniach; po tym czasie masę tniemy na mniejsze kawałeczki - dopiekamy jeszcze 10 min. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia. Możemy zawinąć w papierki, bo karmelki dosyć mocno się lepią - smak jednak wynagradza wszystko :)




     Myślałam, że ta płyta znudzi mi się po miesiącu, jednak podoba mi się dalej tak samo jak za pierwszym razem :) Macie też takie albumy albo piosenki, których możecie słuchać w nieskończoność?


Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

9 komentarzy:

  1. Ależ świetny pomysł na słodkość.Świetne na prezent :)
    Ja tak mam z Walking in my shoes Depeszy,chcę nawet by to grali mi na pogrzebie, bo nie mogę przestać słuchać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudeńka wyczarowałaś :) I tak pięknie zapakowane ;) Cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudeńka. Normalnych karmelków nie lubię, ale te bym pojadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z moreli? Serio? Genialne! Słodycze bez wyrzutów sumienia heh ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmelek prawdziwych zbytnio nie lubię,ale takie to pierwsza klasa :D Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak ! Kupiłaś mnie! I... właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, to mi się podoba. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...